Arbeidsomstandigheden kraamverzorgende

Er zijn allerlei wettelijke regels voor de omstandigheden waaronder kraamverzorgenden hun werk doen. De belangrijkste zijn:

Veilige materialen
De materialen waarmee de kraamverzorgende bij jou werkt, moeten veilig en praktisch zijn. Denk aan een deugdelijke stofzuiger of een keukentrap die stevig is.

Weigeren van taken
De kraamverzorgende mag taken weigeren die lichamelijk te zwaar zijn of waarbij een ongezonde werkhouding ontstaat. Dit is bijvoorbeeld het geval bij een te laag bed.

Warm, stromend water
Er moet warm, stromend water zijn op de etage waar de kraamvrouw en de baby worden verzorgd.

Samen afstemmen
De kraamverzorgende zal altijd met jou de omstandigheden bespreken waarin ze haar werk moet uitvoeren. Mocht de kraamverzorgende er met je niet uitkomen dan zal haar leidinggevende met jou contact opnemen om samen een oplossing te vinden.

Bedverhogers
Wettelijke regels schrijven voor dat een kraamverzorgende op een hoogte van 70 cm. moet kunnen werken. Daarom moet het kraambed op verhogers staan. Drie weken voor de uitgerekende datum kan je voor het lenen van deze verhogers terecht bij de thuiszorgwinkel. Zie hieronder de adressen van thuiszorgwinkels bij jou in de buurt.